Nu startar Svenska Fäktligan, en serietävling för lag med fem deltävlingar under säsongen. Idén är att svensk fäktning behöver en liga för lag – återkommande tävlingar med ett förutsägbart och spännande format. För många fäktare är lagtävlingar en höjdpunkt men vid sidan av lag-SM är tillfällena att fäkta lag få.

– Syftet är att skapa ett tävlingsformat som är attraktivt för deltagarna och, som samtidigt intressserar sponsorer och media, säger initiativtagarna Christian Gustavsson och Rikard Ekman som båda sitter i Stockholms Fäktförbunds styrelse. Det finns inte tillräckligt med tävlingar på nationell nivå för alla seniorfäktare. Fäktligan blir ett bra tillskott med fem intensiva tävlingstillfällen. När det inte är krockar med internationella tävlingar kommer vi säkert att få se en eller annan landslagsfäktare i lagen också.

– Vi riktar oss till både elitfäktare och motionsfäktare. Båda kategorierna kommer att uppskatta tävlingsformen. Lagtävling innebär att alla lagmedlemmarna är viktiga och har betydelse för vem som vinner och det är verkligen ”en  för alla, alla för en” som gäller.

Lagen i Fäktligan består av sex fäktare, varav fyra väljs ut inför varje deltävling. Det finns en nedre åldersgräns på 15 år men ingen övre. Lagen måste vara könsblandade så att minst en lagmedlem av de fyra är av motsatt kön. En lagmedlem ska tillhöra U23-kategorin. Lagmedlemmarna kan komma från olika föreningar men en förening behöver stå bakom lagets anmälan.

– Vi räknar med att vi kommer att nå målet 10 deltagande lag. Just nu har vi sex helt klara lag och gott hopp om ytterligare minst fyra lag hinner bildas. 

Alla deltävlingar avgörs i Stora Mossens idrottshall. Första deltävlingen äger rum 28 september 2019.